dinsdag 18 maart 2014

Interest it all #2 Thee

Een van mijn grote liefdes is thee.
Ik sta op met thee, ik lunch met thee, ik troost mezelf met thee, en ga zo nog maar even door. 
Ook houd ik van koffie en zo nu en dan neemt mijn koffieliefde het even over van mijn theeliefde. 
Maar de theeliefde zit diep en komt altijd weer boven.
Ik vraag me al langer af: 
Wat is thee nou eigenlijk? Hoe wordt het gemaakt en waar is het goed voor? 
Lees snel verder! 

Geschiedenis van thee
Er doen vele verhalen de ronde over de ontdekking van thee.
Volgens een Chinese legende is thee per toeval ontdekt. Er waaide een theeblad in een pan heet water. Dit zorgde voor een lekkere geur.
Ook is er nog een Boedhistische legende die zegt dat thee is ontstaan uit de oogleden van een mediterende monnik. Deze Indiase monnik, Bodhidharma introduceerde zo'n 500 jaar na Christus het Zenboedhisme in China. Hij knipte z'n oogleden af om niet te slapen.
Er zijn Chinese overleveringen die het ontdekken van thee toeschrijven aan de uit het ei gekropen Loe Ju. 
De Japanse theeceremonie dateert uit 1286, toen de monnik Sjomei alle benodigdheden voor thee aanvoerde vanuit China. 
In 1610 brachten de Nederlanders voor het eerst thee naar Europa. Artsen gingen de thee gebruiken als wondermiddel tegen allerlei klachten en kwaaltjes. Begin 17e eeuw werd het als geneesmiddel gebruikt, voornamelijk door de elite. Eind 17e eeuw werd het een meer toegankelijker drankje. Niet door zijn medicinale werking, maar door het sociale aspect wat er steeds meer mee gemoeid was. Daarnaast was thee lekker. 
Vanaf begin 18e eeuw kon ook het gewone volk thee veroorloven. De elite ging daardoor meer en meer exclusieve theesoorten drinken. 

Soorten thee
Je hebt allerlei soorten melanges en soorten met toegevoegde smaken. Maar de basissoorten heb ik even voor jullie op een rij gezet. 

Zwarte thee
Een volledig geöxideerde thee. Later leg ik uit wat geöxideerd is.
Hier heb je nog diverse varianten in:
 Engelse melange: de veelgebruikte naam voor een mengsel van zwarte thee.
Ceylonthee: Deze thee komt uit Ceylon (Sri Lanka)
Darjeeling: Een thee uit de streek Darjeeling in India, het ligt aan de voet van de Himalaya. De eerste pluk van deze thee geldt als de champagne onder de theesoorten.  
Earl Grey: mengsel van zwarte thee met bergamot, een tropische vrucht. 
Assamthee: afkomstig uit Assam, een streek in India
Lapsang Souchong: thee welke gedroogd is boven een vuur van naaldhout. Dit zorgt voor een sterke rooksmaak. 

Oolong
Een halfgeöxideerde thee, deze bevat daardoor minder cafeïne. 
Groene thee
Deze thee is niet geöxideerd, maar wel gestoomde theeblaadjes. Jasmijnthee is een bekende vorm van de groene thee. 
Witte thee
Deze thee is ook niet geöxideerd, het zijn meestal alleen de gedroogde theeblaadjes van jonge theeknoppen. 
Gele thee
Dit is de meest zeldzame thee. Men weet niet hoe het geproduceerd wordt, omdat het productieproces streng bewaakt wordt. Vermoedelijk is het een licht geöxideerde thee van jonge theekoppen. 
Pu-Erhthee
Dit is de enige gefermenteerde thee. Deze kan heel lang bewaard worden, tot wel 50 jaar. 

Infusies
Infusies zijn dranken die als thee gedronken worden, maar dit niet zijn.
De bekendste hiervan is de rooibos.
Rooibos groeit in Zuid Afrika en komt van de Aspalathus Linearis. 
Sterrenmix is onder andere zoethout, steranijs en venkelzaad
Dan heb je ook nog zoethout, kamille, munt en brandnetel. 

Het productieproces
Zoals ik al zei, zou ik nog terugkomen op oxideren. Om dat goed uit te leggen geef ik een beeld van het productieproces.
De struiken van thee groeien in een subtropisch of tropisch klimaat. De plantages liggen op een helling, hoe hoger op de helling, hoe beter de kwaliteit van de thee.
Pas als de theeplant 4 jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. Alleen de jonge blaadjes worden geplukt, handmatig plukken geeft het beste resultaat, maar kan ook machinaal gebeuren.
Heel het jaar kan er geoogst worden, de beste kwaliteit wordt echter geplukt in de droge moesson. 

Daarna word het vocht uit de theebladeren gehaald, hierdoor kunnen de blaadjes het verdere proces in. Het vocht uit de bladeren halen heet verflensen. Dit gebeurt bij een temperatuur van 25 tot 30 graden Celsius. De temperatuur zorgt ervoor dat de theebladeren verwelken, daardoor worden ze zacht en soepel. 
Hierna worden de blaadjes opgerold. Dit is een bewerking die ervoor zorgt dat de rest van het vocht uit de blaadjes gaat. Tussen 2 horizontaal schurende vlakken worden de blaadjes ongeveer een half uur gerold. Het bladsap komt dan vrij. Het vocht moet eruit, voor de volgende stap in het productieproces. Als het vocht er niet uit is, kan het blad niet broeien en kan het niet oxideren. 

Tijdens het productieproces van thee worden de blaadjes geoxideerd. Dit is noodzakelijk om kleur en aroma te krijgen. Het proces wordt in een oxidatiekamer, waar de temperatuur 25 graden Celsius is, in enkele uren geöxideerd. De toevoeging van lucht (vochtigheidsgraad van 95%) zorgt voor de kleur en aroma. De tijd die de bladeren in de oxidatiekamer doorbrengen bepaalt in grote mate het karakter van de thee.
Het proces wordt gestop door het blad te verhitten en te drogen.
De aanwezige enzymen voeren hun werking uit, daardoor gaat het oxideren. Dit zorgt ervoor dat allerlei smaakstoffen ontstaan en dit zorgt voor de verschillende vormen van thee.
Van groene, niet geoxideerde thee, tot de volledig geoxideerde zwarte thee.
De enige thee die niet geoxideerd wordt, maar gefermenteerd is de Pu-Erhthee. Fermenteren is het uitwendig inwerken van bacteriën en gisten op de theebladeren. 

Na het oxideren worden de bladeren gedroogd. Dit gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 95 graden Celsius. Hierdoor wordt het vochtgehalte teruggebracht tot 4 á 6%. Nu krijgt de thee ook de donkere kleur.
Na alle bewerkingen blijft er van 100 kilo geplukte bladeren, ongeveer 20 kilo zwarte thee over. 

Na het drogen worden de theebladeren gesorteerd. Dit gebeurt op grote schudzeven. De gebroken theebladeren worden nu op afmeting gescheiden. 

Waar is het nu eigenlijk goed voor? 
Thee is goed voor diverse dingen. Onderzoekers van de Universiteit van Utrecht concludeerden dat als iemand meerdere koppen zwarte thee per dag drinkt, diegene 30 procent minder kans had op verkalking van slagaders. Een verklaring voor deze conclusie is er nog niet. Ligt het aan de cafeïne (die ook in koffie zit) of ligt het aan de antioxidanten die in thee zitten? 
Drie of meer koppen thee per dag verkleint daarnaast de kans op diabetes type 2 met 40 procent. Dit is volgens een onderzoek van dezelfde universiteit. Australische onderzoekers houden het namelijk op 25 procent minder kans.
Dit komt waarschijnlijk door de antioxidanten die erin zitten.
Maar thee is goed, als je zelf ook een gezonde levensstijl behoudt.
Diverse kruidentheeën staan bekend om hun werking, maar deze zijn niet wetenschappelijk onderzocht. 

Nou dames en heren, geniet van jullie lekkere thee en denk af en toe eens aan dit artikel! 

Bronnen: wikipedia en gezondheidsnet.nl

*note. Tijdens het uitzoeken en lezen van diverse bronnen dronk ik thee. Ook bij het begin van het schrijven van deze blogpost dronk ik thee.
Later ben ik overgestapt op koffie, ik had ineens zin in koffie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten