donderdag 12 juni 2014

Suikerchallenge, het waarom

Ik hoor jullie denken, leuk Romina, die challenge, maar wat doe je nou eigenlijk? 
Ga je mee met de healtyhype die nu heerst of doe je het echt voor jezelf? Als eerste: ik ban zoveel mogelijk geraffineerde suikers uit m'n eetpatroon. Ik kan meegaan met de hype om compleet suikervrij te eten, er zijn tegenwoordig talloze mogelijkheden om te zoeten met andere, natuurlijkere stoffen. Toch doe ik het stap voor stap. 
Lees verder waarom ik dat doe. 


Geraffineerde suikers, wat is dat? 
Kort gezegd is dit schoongemaakte suiker. 
Zo wordt de suiker wit van kleur, heeft het een zoet neutrale smaak en een veel langere houdbaarheid. Doordat het geraffineerd is, worden er vitamines, mineralen en vezels uit de suiker gehaald, die je lichaam wel nodig heeft om suiker goed te kunnen verwerken.  

Hoe maken ze geraffineerde suikers? 
Dit is een heel proces. De suiker wordt gewassen, gesneden, vermalen, geperst, gefilterd, gecentrifugeerd, geklaard, daarna wordt het bewerkt door fosfatatie, ingedikt door verdamping, ontkleurd ( dit wordt gedaan door verkoolde koeienbeenderen, een ionenuitwisseling met een hars, daarna ingedikt door evaporatie, gekristalliseerd, nog een keertje gecentrifugeerd en gedroogd (wordt dan behandelt met een antischuimmiddel, behandelt met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator en schonen met blauwzuur enzovoort).
Ongeraffineerde suikers
Dit zijn de suikers die niet behandelt zijn in fabrieken. Suiker in zijn pure vorm dus. 

Waarom zijn geraffineerde suikers eigenlijk slecht? 
Tegenwoordig hoor en zie je veel over suikerverslaafden en de gevolgen van teveel suiker, maar waarom is het dan zo slecht voor je en waarom blijven we het massaal eten? 
We blijven het eten omdat het verslavend is. Tegenwoordig zit in veel producten geraffineerde suikers. Hierdoor krijg je al snel een grote hoeveelheid suikers binnen. Op het moment dat je een tijdje geen suikers binnenkrijgt, krijg je als het ware een suikerdip. Je lichaam snakt weer naar een tussendoortje, iets waar de suiker inzit. Ook psychisch heeft het z'n weerslag. Aan mezelf merkte ik, dat ik er lichtelijk agressief van werd, rusteloos en mijn dipjes waren eigenlijk dag in dag uit aanwezig. Je wordt afhankelijk van de suikerinname. 

Fruitsuikers
Fruitsuikers zijn niets anders dan alle suikers die van nature in fruit zitten. Natuurlijke suikers, die je lichaam makkelijk kan afbreken. Dit zijn, zo noem ik ze, goede suikers. Ze zitten ook in groentes. 

Suikervervangers
Honing, ahornstroop, rijststroop, dadelstroop, agavestroop en palmsuikers. Daarnaast kun je gebak en dergelijke ook makkelijk zoeten met gedroogd fruit.
Let er bij honing op dat je pure honing haalt, bij de biologische winkel of bij de boer. Honing uit de supermarkt bevat vaker wel dan niet suikerwater.Ook is het goed om te kijken naar koudgeslingerde en rauwe honing. Anders zijn alle vitamines uit de honing gehaald. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten